een nieuwe vrijplaats voor tekenaars

Het Huis van Betekenis

Het Huis van Betekenis is een tekenaarscollectief en vrijplaats voor tekencultuur. Als Huis van Betekenis promoten wij het tekenen als creatief, sociaal en geëngageerd werkveld. Dat doen we vanuit ons prachtige pand aan de Lauwerecht 10 in Utrecht, en ook digitaal met ons internationale platform voor getekende journalistiek, Drawing the Times.

 

 

Afgelopen april zijn we gestart met zes mensen. In 2019 werken er vanuit het Huis zo’n 10 tekenaars en ontwerpers aan getekende verhalen voor sociaal-culturele opdrachtgevers. Ook organiseren we een publieksprogramma voor iedereen die van tekenen houdt. Daarnaast kun je bij ons ruimte en creativiteit inhuren om jouw bijeenkomsten bijzonder te maken.

De kopgroep

Onze kopgroep bestaat uit illustratoren en ontwerpers; ervaren en beginnende professionals. Albert Hennipman en Mark Schalken zijn de initiatiefnemers (dat is ook de reden dat deze webpagina momenteel nog deel uitmaakt van de site van hun bureau de Ruimte ontwerpers). Daarnaast doen mee: Eva Hilhorst, Katja Fred, Aiden Wong, Jessy Rietdijk en Saskia Janssen.

Meer over de voorgeschiedenis

Albert Hennipman en Mark Schalken werken 20 jaar samen als grafisch ontwerpers onder de naam de Ruimte ontwerpers vof. Daarnaast zijn ze actief als tekenaars-kunstenaars en is Albert docent aan HKU illustratie.
Visueel journalist Eva Hilhorst benaderde hun in 2014 voor het ontwerp van een nieuw internationaal online platform voor getekende journalistiek: www.drawingthetimes.com.

Voor de Dutch Design Week 2017 organiseerden Albert en Mark i.s.m. Eva en tientallen tekenaars een grote stand over Drawing the Times met een volledig getekende nieuwskrant, live-drawing en publieksinteractie. Het bleek een krachtige en vruchtbare formule: persoonlijke verhalen over maatschappelijke thema’s, verbeeld via het medium tekenen door een diverse groep samenwerkende illustratoren.

Begin 2018 benaderde SWK030 creatieve ruimtes Albert of hij een bestemming wist voor Lauwerecht 10 (verlengde Oudegracht): het achttiende eeuws pand van Houthandel Koker, de laatste tien jaar in gebruik door Impakt Festival. Een tekenaarszolder van formaat – ruim 300 m2. Het Kokergebouw werkte als een vliegwiel voor onze verbeelding. De naam voor deze inspirerende uitvalsbasis had Albert snel gevonden: Het Huis van Betekenis.

We organiseerden twee open avonden voor belangstellenden, het enthousiasme bleek groot en ook divers. Zo ontstond er een kopgroep met Jessy Rietdijk (bureau Subsoda) en de jonge tekenaars Katja Fred en Aiden Wong, oud HKU-illustratie-studenten.

 

Meer over onze groep

Mark Schalken
Als scholier een fanatiek striptekenaar. Daarna een reeks van studies (industrieel ontwerpen, grafisch ontwerpen, culturele studies). Vervolgens een grafisch ontwerpbureau met Albert. Na verloop van jaren enkele mensen in dienst. Sinds 2017 opnieuw een tweemans-vof. Ook nog: Boeddhist, Amsterdammer met wortels in de Noordoostpolder, getrouwd met zanger-vertaler Ron Mesland. Vorig jaar vijftig geworden. Tijd om te verdiepen en om te delen. Verdiepen via een eigen kunstpraktijk (meest recent: de expositie We want it darker in galerie artKitchen). Delen via HvB: dromen, organiseren, mogelijk maken en meedoen. Een sociaal gesamtkunstwerk.
Mail: mark@de-ruimte-ontwerpers.nl
Zie: www.de-ruimte-ontwerpers.nl/partner/mark-schalken/

Albert Hennipman
Op zijn rapport stond op de lagere school: ‘Albert is een snelle en goede leerling maar hij moet niet zodra hij klaar is op zijn proefwerken gaan tekenen’. Koos aanvankelijk voor bouwkunde maar vervolgde zijn weg aan de Design Academy in Eindhoven, waar hij ‘mens en informatie’ studeerde. Houdt van samenwerken aan projecten met maatschappelijke relevantie en vaak met meerdere disciplines. Deelt met Mark al vanaf 1998 een fijne en sociale ontwerppraktijk. Van klein naar groter en daarna weer klein om van daaruit de sprong naar iets nieuws te wagen: Het Huis van Betekenis, in hartje Utrecht. Hier vallen meerdere sporen samen: docentschap bij HKU media aan de afdeling illustratie, ontwerpen en tekenlust, werken in een collectief en creatief ondernemerschap. In een prachtige, grote ruimte waarin een mix van jong en oud(-er) idealen deelt en de krachten bundelt.
Een thuis voor wie wat wil (be-)tekenen. Home is where the heart is.
Mail: albert@de-ruimte-ontwerpers.nl
Zie: www.de-ruimte-ontwerpers.nl/partner/albert-hennipman/

Eva Hilhorst
Eva Hilhorst ging naar de kunstacademie om fotograaf te worden. Ze had altijd haar camera bij zich om het beslissende moment te vangen. Maar dat beslissende moment was vaak alweer voorbij als ze op het knopje wilde drukken. Ze ontdekte dat ze met papier en pen zelf beslissende momenten kon creëren. Ze studeerde af in de richting grafische kunsten op Sint Joost in Breda. Na haar afstuderen werkte ze als kamermeisje op een cruise-schip dat over de hele wereld voer. Ze maakte tekeningen van wat ze meemaakte aan boord – haar eerste getekende reportage. Toen ze later met haar gezin in Brussel woonde, begon ze stripreportages te maken met de Vlaamse tekenaar Wauter Mannaert. Zo ontstond het idee voor een website voor graphic journalism: Drawing the Times. Ze vroeg de Ruimte ontwerpers voor de vormgeving van de site. Daaruit ontstond een intensieve samenwerking, onder andere met Albert op de HKU waar Eva lesgeeft in visuele reportage. In het huis van betekenis kan actief tekenen worden ingezet om van Drawing the Times een dynamisch platform te maken, gedragen door een collectief van tekenaars.
Mail: eva@drawingthetimes.com
Zie: www.drawingthetimes.com

Aiden Wong
Mail: aiden.wong@me.com

Katja Fred
Katja Fred was van jongs af aan al gewapend met haar potlood. Zo legde ze haar omgeving en denkprocessen vast. Ze deed het eerste jaar van de Nimeto (Reclame, Presentatie en Communicatie) en de HKU basisopleiding. Vervolgens ging ze op de HKU illustratie studeren. Ze wilde toegepast leren werken in plaats van autonoom te zijn. Daartoe maakte ze zich meerdere disciplines eigen. Elk project heeft naar haar zeggen een eigen vorm en stijl nodig. Zo maakte ze animaties, muurschilderingen, boekillustraties en filosofische interactieve installaties. Eenmaal afgestudeerd, is ze aan het werk gegaan als multidisciplinair illustrator, autonoom kunstenaar en activist. Tekenkunst met een filosofische boodschap, dat is waar het om draait voor Katja Fred binnen het Huis van Betekenis.
Mail: mail@katjafred.com
Zie: www.katjafred.com

Jessy Rietdijk
Met een zwak voor taal en zin in avontuur vertrok Jessy na een jaar Lerarenopleiding Tekenen-Handvaardigheid van Maastricht naar Barcelona, waar ze fotografie en spaans studeerde. In Utrecht op de kunstacademie Grafisch ontwerpen viel alles op zijn plek. Verhalen vertellen in tekst en beeld. En mensen om haar heen die ook niets liever wilden. Na de master Design aan het Sandberg Instituut startte zij subsoda, een grafisch en illustratieve ontwerpstudio die ze nu meer dan 10 jaar met Hanne Ghijsen runt. Hanne inmiddels vanuit New York, Jessy vanuit Utrecht. Zij is een visuele denker en op haar best in een brainstorm, maakt graag infographics en animaties om een verhaal te vertellen. Daarnaast ontwerpt ze inventieve interieurproducten, zoals een tafel gemaakt van doorgesneden boeken met een omkeerbaar blad. (deze is te zien en te gebruiken in het Huis van Betekenis). Met en in het Huis van Betekenis werkt zij aan de uitwerking van ideeën die op stapel liggen en dromen die ze hier kan realiseren.
Mail: jessy@subsoda.nl
Zie: www.subsoda.nl

Saskia Janssen

 

Ons ideaal

Deze tijd vraagt om een hernieuwde balans tussen individuele, collectieve en maatschappelijke bloei. Het kunstenaarsperspectief is een verbindend middel om onze maatschappij te transformeren, en om een waardevol leven te leiden. Wij zijn creatieven & tekenaars die onze grenzen willen verruimen en elkaar, het publiek en de maatschappij bij ons werk willen betrekken.

Ons ideaal is de opbouw van een – creatief, sociaal en economisch – florerende samenwerkplaats en een leeromgeving voor tekenaars en aanverwante creatieven. En daarnaast willen we een bruisende publieke plek ontwikkelen die de kracht van de tekenkunst toont. Het huis wil uiteindelijk drievoudig betekenis creëeren: voor de tekenaars, het tekenen, en de samenleving.

Als Huis van Betekenis combineren we digitale met locatiegebonden activiteiten. We hebben een unieke infrastructuur met een sfeervol historisch pand – goed bereikbaar aan de rand van de Utrechtse binnenstad – gecombineerd met een internationaal online platform voor getekende verhalen, www.drawingthetimes.com.

Meer over Drawing the Times

Het platform voor getekende journalistiek Drawing the Times is opgericht door visueel journalist Eva Hilhorst. DtT heeft als doelstelling de ontwikkeling van de getekende journalistiek als communicatiemiddel en vakgebied. De website is een internationale etalage waarop tekenaars met hun verhalen een wereldwijd publiek kunnen bereiken. Naast losse verhalen zijn er Specials rondom thema’s als Climate change, Human rights, Feminism, Stories from the Arab World, Scribble your story [Africa], Sex & gender.
Vanuit Drawing the Times zijn we betrokken bij internationale tekenprojecten, bijvoorbeeld in Afrika of op de vluchtelingenkampen op Lesbos.

Voor wie?

 

HvB voor haar bewoners

De Lauwerecht biedt ruimte en mogelijkheden voor ons en andere creatieven

 • Werkplekken voor ± 10 vaste bewoners (illustratoren/ontwerpers), deels parttime of op projectbasis, daarnaast stagiaires
 • Artist in residence: Nederlandse of buitenlandse tekenaars werken enkele maanden in onze nokstudio’s en eindigen met een publiekspresentatie
 • Een kleine werkplaats voor DIY en experiment met handwerk & techniek, zoals een kleine hoogdrukpers/risoprinter, snij- en bindmachine
 • Een lab voor multimedia, cross-overs & nieuwe media op tekengebied
 • Een galerie/winkel met bijzondere uitgaven in kleine oplages

 

 

HvB voor sociaal-culturele organisaties

Communicatie-projecten waarin de kracht van het tekenen centraal staat, spreken tot de verbeelding. Abstracte thema’s worden concreet en menselijk. Wij werken voor sociaal-culturele organisaties binnen en buiten Utrecht. Voorbeelden:

 • Tekeningen in diverse stijlen als beeldbepalend middel in door ons ontworpen websites – oa www.kasboekje.nl voor Universiteit Utrecht & NTR, en www.humanrightsutrecht.nl
 • Live drawing & getekende verslagen – oa voor onderwijssymposium ‘Unfolding Human Potential’ van NIVOZ
 • Getekende recaps – oa van meet ups voor Tegenlicht Utrecht
 • Een getekende plattegrond van Utrecht – voor SWK030
 • Een volledig getekende nieuwskrant – ism Dutch Design Week & Eindhovens Dagblad
 • Verbeeldende en humoristische tekeningen – oa als rode draad in een meerjarenplan voor Zimihc podium voor amateurkunst
 • Tekeningen en stripverhalen die politiek-maatschappelijke thema’s als ‘big data’ of ‘dierenrechten’ illustreren – voor tijdschrift De Helling van het Wetenschappelijk bureau GroenLinks
 • Tekenworkshops en bootcamps vanuit locatie Lauwerecht en in de stad – oa voor de HKU
 • Muurschilderingen en illustraties om de identiteit en expressiviteit van het gebouw Cultuurcampus Leidsche Rijn te versterken, ism Cultuur19

 

HvB voor het publiek (buurt, stad, wereld)

Het Huis is attractief voor iedereen die van tekenen en cultuur houdt. Wij organiseren:

 • Lezingen en optredens van Nederlandse en internationale tekenaars
 • Exposities en installaties van tekenwerk en -projecten
 • Workshops en tekenbootcamps
 • Online presentaties van getekende verhalen op www.drawingthetimes.com
 • Online & offline-evenementen zoals live-presentaties en debatten rondom nieuw gepubliceerde Drawing the Times-verhalen
 • Een jaarlijks festival rondom getekende journalistiek vanaf 2019

 

HvB voor besloten evenementen

Een deel van ons sfeervolle gebouw is te huur voor evenementen met een creatief karakter

 • Voor brainstorms, presentaties, workshops, etc
 • Wij verzorgen de creatieve twist, met bv een teken-workshop of een getekend verslag

 

Publieksagenda 2018

Dit jaar is ons opstartjaar. Hieronder de belangrijkste publieksactiviteiten.
Nadere invulling volgt.

 

do 31 mei, 17-20 uur

Borrel voor genodigden

Voor betrokkenen, geïnteresseerden, potentiële nieuwe bewoners en partners

 

zo 14 oktober s

Expositie en straatfeest ‘Lauwerecht’, 15-18 uur

Expositie van een veelvormig, getekend portret van de Lauwerecht, met dank aan alle omwonenden. Plus een straatfeest voor de buurt. Met optredens en workshops.

 

Contact

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Vragen?
Mail of bel met Katja Fred:
(06) 27 04 39 14
mail@katjafred.com