Studio voor verbeelding & ontwerp

de Ruimte ontwerpers

Wij – Albert Hennipman en Mark Schalken – heten ‘de Ruimte ontwerpers’ omdat we ruimte maken voor verhalen van mensen en organisaties. Uiteindelijk neemt dat vaak de vorm aan van drukwerk, websites en, ja, ook ruimelijke ontwerpen. Iedere samenwerking begint met nieuwsgierigheid en een gedeeld vermoeden dat we waardevolle projecten kunnen realiseren.

Bekijk je ons werk van de afgelopen twintig jaar, dan proef je de achterliggende waarden. Ontwerpen – zowel het eindresultaat als het proces erheen – draait om dialoog. We willen mensen verbinden en wensen een stem te  geven aan onderbelichte groepen en standpunten. Verbeelding is daarbij onze kerncompetentie als ontwerpers. Daarom vind je ook onze persoonlijkheden en ons beider handschrift terug – de laatste tijd sterker dan ooit.

Bij de start van de studio in 1998 heetten we Hennipman + Schalken. Er kwamen stagiairs langs uit alle windstreken, van Kampen tot Sardinië. Langzamerhand namen we mensen in dienst. Oud-stagiair Robbert Slotman kwam in dienst en werd later derde vennoot. Onze achternamen volstonden niet langer. Het werd tijd om de studio van een nieuwe passende naam te voorzien. Dat werd de Ruimte ontwerpers.

Meer over onze oud-medewerkers

Onze oud-collega’s:
Maarten van Enkhuizen
Dirma Janse
Marlies Peeters
Sjors Houkes
Ad de Bont
Carline Vrielink
Robbert Slotman
Kim Timmermans

Onze oud-stagiaires:
Jip Brantjes
Saskia Janssen
Leroy den dekker
Amy Besten
Nils Waanders
Kris Mollink
Patrick Warkor
Tom Rutgers
Dorine Moret
Merel Brouns
Gerda Kramer
Sandra Gortemaker
Bram van Ossevoort
Gertjan de Jong
Iside Casu


De Ruimte werd een middelgroot communicatie-ontwerpbureau met vijf tot zeven mensen. Op ons vakgebied liepen we voorop met het ontwikkelen van websites en een platform voor online hulp, ‘Jouw Omgeving’. Uiteindelijk leidde de groei tot een splitsing. Mede-vennoot Robbert vertrok en ging verder met het online-hulp platform.

Als vanzelf groeiden wij toe naar de huidige fase. We hebben niet langer mensen in dienst, maar werken op vriendschappelijke basis met andere creatieven. Onze opdrachtgevers werden ‘partners for the long ride’.  Natuurlijk blijven we openstaan voor nieuwe samenwerkingen: vanuit gelijkwaardigheid en de wens om ruimte te maken voor diepgang en expressie.

Albert woont in Utrecht en Mark in Amsterdam. Daarom hebben we twee studio’s. De Amsterdamse studio ligt op het 1800 Roeden-terrein: broedplaats in de natuur, aan de westrand van Amsterdam. Een plek voor ontmoetingen vanuit concentratie. De Utrechtse studio aan het Hooghiemstraplein ligt aan de rand van de binnenstad en is een sociale plek voor creatieve ontmoetingen.

Albert’s jarenlange docentschap aan de HKU zorgt daarbij voor een actieve band met (oud-)studenten. Daarnaast maakt, exposeert en verkoopt hij vrij werk, en zet het in bij opdrachten. Net als Mark. Sinds vijf jaar verbreedde die zijn ontwerppraktijk tot een praktijk als beeldend kunstenaar met diverse zelf-geïniteerde projecten.

Mark Schalken – Lees meer of mail 

Albert Hennipman – Lees meer of mail

Volg ons op Facebook >