Ontwerper, docent

Albert Hennipman

Mijn motto is: ‘De schoonheid van het alledaagse zien en blootleggen’.

Ik houd van ontwerpen, letters en tekenen. Deze drie dingen komen samen bij De Ruimte, mijn docentschap aan de afdeling illustratie van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en mijn vrije werk.

Ik interesseer mij voor het ambacht én voor alle nieuwe ontwikkelingen. Graag omring ik me met mensen die zich thuis voelen bij sociale en geëngageerde projecten. In die positie kan ik goed uit de voeten als ontwerper van de grote lijn en als organisator van een team dat een project uitwerkt.

Ik ben in 1963 in Enschede geboren. Na het VWO en een jaar werken, ging ik industriële vormgeving studeren aan de Design Academy in Eindhoven – waar Mark en ik elkaar leerden kennen. De studie verliet ik met de René Smeets-prijs op zak voor mijn afstudeerwerk: een onderzoek en vertaling van het thema kleur in je omgeving. Momenteel pak ik die oude liefde weer op met de serie Colors of…: boekjes met kleur-observaties van de steden die ik bezoek.

Ik werkte zeven jaar als ontwerper/unitleider bij de Sdu-ontwerpgroep in Den Haag. Daar ontwikkelden we visuele stijlen voor het Holland Festival en het Teylers Museum Haarlem en bewegwijzeringen voor de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS. Later gingen we samen met redacteuren verder als Tappan en bedachten innovatieve communicatiestijlen voor de Informatiebeheergroep en het ABP. Aan het eind van deze periode vroeg ik Mark (nog tijdens zijn vervolgstudie aan de UvA) om bij ons te komen werken. Twee jaar later, in 1998, begonnen we voor onszelf op de golven van de tijd (lees meer over de studio).

Vanaf 2001 combineer ik ons ontwerpwerk met het docentschap typografie bij de faculteit Media van de HKU.

Met Charlotte Thoolen deel ik mijn leven in Utrecht. We hebben twee zonen: Bouke (1992) en Loek (1995), die beiden aan de HKU studeren. De één sound, de ander vision… in de toekomst hoop ik gezamenlijk een multimediaal project te kunnen doen waarin alle talenten samenvloeien.

In de afgelopen jaren heb ik mijn oude liefde, het tekenen, weer opgepakt en ik onderhoud sindsdien een deeltijd-atelier in Utrecht.

Ik zie veel mensen voorbijgaan aan de dingen die dichtbij zijn en waarvoor ze alleen maar hoeven te bukken. Als ontwerper, docent, tekenaar en organisator ben ik geïnteresseerd in onze directe omgeving en hoe wij die met zijn allen vormgeven.

albert@de-ruimte-ontwerpers.nl
0611003628
Lauwerecht 10
3514 BB Utrecht > Kaart