Ontwerper, docent

Albert Hennipman

Albert Hennipman
Ontwerper, docent

Read about Albert in English

Ik ben als ontwerper opgeleid in Eindhoven aan de afdeling mens en informatie. In de jaren erna heb ik bij in Den Haag bij een groot ontwerpbureau gewerkt en van daaruit met Mark onze eigen studio. Vanaf 2001 combineer ons werk met docentschap aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) bij de faculteit Media.
Ik interesseer mij voor ambacht én nieuwe ontwikkelingen en omring me graag met mensen die zich thuis voelen bij sociale en geëngageerde projecten. In die positie kan ik goed uit de voeten als ontwerper van de grote lijn en de organisatie van het team dat een project uitwerkt.
In de afgelopen jaren heb ik mijn oude liefde het tekenen weer opgepakt en onderhoud sinds 2011 een deeltijd atelier in Utrecht.
Mijn persoonlijke fascinatie ligt in het alledaagse, in het ordenen en vormgeven van de processen die we in ons dagelijks leven nodig hebben.
Zorg, onderwijs en cultuur zijn de gebieden waar ik voor ontwerp en voor teken.

Ik ben in 1963 in Enschede geboren. Na VWO en een jaar werken studeerde industriële vormgeving in Eindhoven – waar Mark en ik elkaar leerden kennen. De studie verliet ik met de René Smeets prijs voor mijn afstudeerwerk met een onderzoek en vertaling van kleur in je omgeving.
Momenteel pak ik die oude liefde weer op met de serie ‘de kleuren van’ .. kleine boekjes met persoonlijke observaties in steden die ikm bezoek.

Na de studie heb ik 7 jaar gewerkt bij Sdu-ontwerpgroep en Sdu-Tappan.
Ik maakte in die periode oa de bewegwijzering van de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS. Ook bedacht ik met redacteuren en ontwerpers samen innovatieve communicatie stijlen voor de Informatiebeheergroep en  ABP. Aan het eind van deze periode vroeg ik Mark (nog tijdens zijn vervolgstudie aan de UVA) bij Sdu-Tappan, de voormalige Staatsdrukkerij, voordat we in 1998 voor onszelf begonnen en de studio vormgaven op de golven van de tijd (lees meer bij studio)

Met Charlotte Thoolen deel ik mijn leven in Utrecht. We hebben twee zonen Bouke (1992) en Loek (1995) die  beiden aan de HKU studeren: de één sound (HKU Music Technoligy), de ander vision (HKU Image and media-technoligy) …
In de toekomst hoop ik samen een multimediaal project te kunnen doen waarin alle talenten samenvloeien.

Mijn motto is: ‘De schoonheid van het alledaagse zien en blootleggen ..’
Ik zie veel mensen voorbij gaan aan de dingen die dichtbij zijn en waar ze alleen maar voor hoeven te bukken.
Ik buk graag, ben geïntresseerd in mijn directe omgeving: als ontwerper, als docent en als tekenaar.

albert@de-ruimte-ontwerpers.nl
0654625535
Hooghiemstraplein 15
3514 AX Utrecht > Kaart