Het veelzijdige docentschap van Albert

De HKU (kunstacademie Utrecht)

Albert is vanaf 2001 verbonden als docent aan de afdeling Illustratie van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Zijn lessen vinden plaats in de werkplaats Typografie. Veel doen en experimenteren, bij elkaar afkijken en van elkaar leren is het motto van Albert en Manuel Kurperhoek, vriend en voormalig werkplaatsbeheerder.

De student ontdekt de letter en typografie als een volwaardig onderdeel van de signatuur en vormgeving van zijn of haar werk. Verschillende opdrachten leveren een rijke en diverse portfolio van werk op: met t-shirts, handgedrukte affiches, kijkdozen, virtual reality etc.

In 2012 volgde Albert de cursus didactiek en van zijn les-aantekeningen verscheen het boekje ‘Het geeft les en het tekent’.

Nadat we voor Eva Hilhorst het webproject Drawing the Times voltooiden, introduceerde Albert Eva als nieuwe docent aan de HKU. Samen combineerden zij de opdracht Visuele reportage in het eerste jaar van illustratie. Ook startten ze met een HKU-breed seminar Tekenbootcamps. Op deze manier worden tekenen en typografie beter geïntegreerd en wordt de student uitgedaagd het tekenen als taal te zien en te ontwikkelen.

Vanaf 2018 zijn veel studenten, oud-studenten, en collega-docenten van Albert betrokken bij onze tekenaarsbroedplaats Het Huis van Betekenis.

De smaak van het kunstonderwijs

HKU boekjes

Voor het expertisecentrum van de HKU maakten we een reeks boekjes waarin docenten, bestuurders en studenten hun inzichten en kennis delen. De boekjes zijn vaak gekoppeld aan een symposium. Aan de geometrische huisstijl koppelde Albert telkens een andere illustrator: student of afgestudeerd.

De letterclassificatie in abstracte vormen

Monogram Typoshirt

Studenten onderzoeken letterkenmerken en het begrip letterclassificatie en maken van daaruit een monodruk in zwart of wit op een t-shirt.