Partners

de Ruimte ontwerpers

Sinds de start van onze studio in 1998 werken wij – Albert Hennipman & Mark Schalken – nauw samen met opdrachtgevers en verwante creatieven. Een aantal mensen en organisaties stellen we graag aan je voor.

Meer over onze studio

Albert Hennipman

‘Mijn persoonlijke fascinatie ligt in het alledaagse, in het ordenen en vormgeven van de processen die we in ons dagelijks leven nodig hebben. Zorg, onderwijs en cultuur zijn de gebieden waarvoor ik ontwerp en teken. Samen met de mensen om me heen ontstaan er bijzondere dingen.’

Meer over Albert

Mark Schalken

Ontwerper, kunstenaar

Meer over Mark

Maarten van Enkhuizen

Maarten werkte vanaf 2011 bij de Ruimte. Hij ontwikkelde zich tot een all-round ontwerper met webontwerp als speerpunt. Met zijn flexibele stijl en zijn enthousiaste en sociale houding leverde hij een waardevolle bijdrage aan vele projecten. In maart 2016 zette hij een vervolgstap en werkt nu bij PixelPillow, het bureau van onze oud-stagiair Gertjan de Jong. We blijven samenwerken.

De Iona Stichting

Sinds 1967 stimuleert de Iona Stichting initiatieven van algemeen nut en laat zich hierbij inspireren door de antroposofie. Ze werkt samen met maatschappelijke vernieuwers op het gebied van onderwijs, cultuur, gezondheid, landbouw en voeding. Wij werken met directeur Ignaz Anderson en de andere mensen van Iona om hun missie eigentijds te communiceren.

Zie ook

www.iona.nl

Nivoz-hetkind

Het Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken sterkt leraren, schoolleiders en andere betrokkenen in hun pedagogische opdracht. Wij werken voor het Nivoz en zusterorganisatie hetkind om de dialoog over goed onderwijs gestalte te geven. Via websites, publicaties, lezingen, symposia, etc. Oprichter Luc Stevens is een man met een missie, en zijn team is enthousiast en gedreven. Zo ontwierp projectleider Rob van der Poel mee aan het vijfde hetkind-magazine.

Caroline Schröder en Hapé Smeele

Caroline is bekend als portretfotograaf van o.a. Amsterdamse pubers en Russische bejaarden. Voortvloeiend uit haar meditatieve wandelingen, legt ze zich de laatste jaren toe op stillevens en landschappen. Haar man Hapé is naast fotograaf ook uitgever. Zijn fotoboek ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’ werd door ons ontworpen en is bekroond als best verzorgd boek. Vanuit een gedeeld levensgevoel werken we met beiden samen, onder andere voor de boekprojecten van Hapé’s uitgeverij Nachtwind.

Eva Hilhorst & Drawing The Times

Eva Hilhorst is visueel journalist. In 2015 initieerde ze Drawing the Times: een online platform voor getekende journalistiek. Vanaf het begin waren wij betrokken als adviseurs en ontwerpers. Inmiddels geeft Eva net als Albert les aan de HKU en werken we aan de uitbouw van het platform.

Erica Meijers & De Helling

Hoofdredacteur Erica Meijers is een graag geziene gast op onze studio om een nieuw nummer van tijdschrift De helling door te spreken. Het blad is een uitgave van Bureau De Helling (het wetenschappelijk bureau van GroenLinks) waarmee we vele projecten deden: hun website, huisstijl en diverse boekprojecten. Natuurlijk delen we een progressief wereldbeeld en de wens om een maatschappelijke bijdrage te leveren – wij doen dat vanuit de verbeelding.

Esther Boukema & Philippe McIntyre

Met haar organisatie De smaak te Pakken is Esther een geweldige pleitbezorger voor goede (‘ervaringsgerichte’) voedseleducatie. Haar vaste fotograaf Philippe McIntyre maakt als sinds de jaren zeventig prachtig, poëtisch werk. We putten graag uit zijn beeldarchief: voor hetkind-magazine, het Iona-jaarverslag 2015 en De Helling. Voor zowel Esther als Philippe ontwierpen we een site. Actueel is het project ‘Beeldkoffers’, voor mensen met dementie – binnenkort start de pilotfase.

Drukkerij Raddraaier

Met Jochem, Cia en drukkerij Raddraaier werken we al 20 jaar. Deze geëngageerde drukkers (hun naam stamt uit het krakerstijdperk) leveren ook nog eens kwaliteitswerk en persoonlijke begeleiding. Wat is er plezieriger dan op de fiets naar de Pijp om een nieuw project door te spreken? Mooie boeken, affiches en tijdschriften waren het gevolg. En nu ook: pakpapier!

Donald Trump

Hij kent de Ruimte niet, maar voor ons werkt Donald als een goede partner of vriend: iemand die je herinnert aan wat belangrijk is in het leven en in de maatschappij. Let’s carry on the good work!

Studio September

Nee, er werken niet enkel bebrilde mannen bij het Utrechtse internetbureau Studio September. Zo is onze eigen site (die je nu bekijkt) gebouwd door Jori en begeleid door Rowan. Inmiddels hebben we met hun vele webprojecten afgerond. September denkt vanaf de start mee, zodat ontwerp-ideeën en technische mogelijkheden optimaal samenkomen.

Bob, Nina, Jochem, Saskia, Katja, Jip, Annemoon, enzovoort

Geregeld betrekken we talentvolle oud-studenten van Albert bij onze opdrachten. Zoals Bob Mollema en Saskia Janssen (in hetkind-magazine). En Nina Mathijsen, Jochem Coenen, Katja Fred, Annemoon van Steen, Jip Brantjes en vele anderen.

Felix Erkelens & Uitgeverij Juwelenschip

Felix is méér dan een opdrachtgever: een gelijkgestemde uitgever voor wiens boeken we telkens een passend en verrassend uiterlijk vinden. Altijd na goede gesprekken over de inhoud. Natuurlijk ontwierpen we ook de site van zijn uitgeverij. En we denken met elkaar mee bij alle ontwikkelingen in het boekenvak en op het persoonlijk vlak.

Cal-xl & Sikko Cleveringa

CAL-XL staat voor Community Arts Lab: een landelijk laboratorium voor kunst en samenleving. Oprichter Sikko is een onvermoeibare promotor van het productieklimaat voor de community arts. In Nederland en inmiddels ook daarbuiten. Voor en met hem gaven we de organisatie een gezicht en nu ondersteunen we in diverse projecten.

Bart Hommersen

Als we Bart Hommersen in drie zinnen mogen duiden, dan is hij ten eerste de bedenker en hoofdredacteur van Vruchtbare Aarde. VA is een blad vol inspiratie en blikverruiming zoals Bart zelf zegt, voor een trouwe lezersschare die kiest voor een open benadering van het leven en de wijdere wereld – te koop in de groene winkels voor slechts € 4,85. De derde zin wijden we aan de leesbaarheid: het corps mag van Bart altijd een snipper groter en de achtergrondkleur een ietsiepietsie lichter – waarmee Bart zorg draagt voor een fragiel evenwicht tussen tekst en vorm, kortom: een heerlijke samenwerking!