Partners

de Ruimte ontwerpers

Al vanaf de start van onze studio in 1998 werken wij – Albert Hennipman & Mark Schalken – nauw samen met opdrachtgevers en verwante creatieven. Een aantal mensen en organisaties stellen we graag aan je voor.

Meer over onze studio

Albert Hennipman

‘Mijn persoonlijke fascinatie ligt in het alledaagse, in het ordenen en vormgeven van de processen die we in ons dagelijks leven nodig hebben. Zorg, onderwijs en cultuur zijn de gebieden waarvoor ik ontwerp en teken. Samen met de mensen om me heen ontstaan er bijzondere dingen.’

Meer over Albert

Mark Schalken

‘Grafisch ontwerpen is een prachtig ambacht – voor hand, hoofd en hart – dat Albert en ik inmiddels ruim 20 jaar beoefenen. Het ontwerpen combineer ik met een praktijk als beeldend kunstenaar in de vorm van tekeningen, fotografie en ruimtelijk werk.’

Meer over Mark

Maarten van Enkhuizen

Maarten duikt graag diep in een opdracht om te doorgronden wat de kern is. Die inhoudelijke zoektocht leidt tot visuele experimenten. In gesprek met de opdrachtgever komt Maarten tot een uniek eindresultaat. Binnen de Ruimte ontwerpt Maarten vooral voor websites, maar hij maakt ook regelmatig drukwerk.

De Iona Stichting

De Iona Stichting roept op tot verandering, stimuleert initiatieven van algemeen nut en laat zich hierbij inspireren door de antroposofie. Ze werkt samen met maatschappelijke vernieuwers op het gebied van onderwijs, cultuur, gezondheidszorg, landbouw en voeding. Sinds 2016 werken wij met directeur Ignaz Anderson en de andere mensen van Iona om hun aloude missie eigentijds en naar buiten gericht te communiceren.

Zie ook

www.iona.nl

Nivoz-hetkind

Het Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken sterkt leraren, schoolleiders en andere betrokkenen in de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Al meerdere jaren werken wij voor het Nivoz en zusterorganisatie hetkind, om de dialoog over goed onderwijs gestalte te geven. Via websites, publicaties, lezingen, symposia, etc. Oprichter Luc Stevens is een man met een missie, en het hele team is zeer inhoudelijk gedreven. Zo maakten we met Rob van der Poel (in ‘cocreatie’) beeldelementen voor het vijfde hetkind-magazine.

Caroline Schröder en Hapé Smeele

Caroline werd bekend als portretfotograaf van o.a. Amsterdamse pubers en Russische bejaarden. Voortvloeiend uit haar meditatieve wandelingen, legt ze zich de laatste jaren toe op stillevens en landschappen.
Haar man Hapé is naast fotograaf ook uitgever. Als fotograaf evolueerde hij van documentair naar een meer spirituele gerichtheid. Zijn tienjarig fotoproject over ‘kwaliteit van leven’ resulteerde o.a. in het als best verzorgde boek bekroonde ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’. Wij verzorgden het ontwerp. Vanuit gedeelde interesse werken we veel met beiden samen, de laatste jaren ook voor de boekprojecten van uitgeverij Nachtwind die Hapé oprichtte.

Eva Hilhorst & Drawing The Times

Eva Hilhorst is visueel journalist. In 2015 initieerde ze ‘Drawing the Times’ een online platform voor getekende journalistiek. Vanaf het begin waren wij betrokken als adviseurs en ontwerpers. Inmiddels geeft Eva net als Albert les aan de HKU en werken we nauw samen aan de uitbouw van het veelbelovende platform.

Erica Meijers & De Helling

Hoofdredacteur Erica Meijers is een graag geziene gast op onze studio om een nieuw nummer van tijdschrift De helling door te spreken. Het blad is een uitgave van Bureau De Helling (het wetenschappelijk bureau van GroenLinks) waarmee we inmiddels vele projecten deden: hun website, huisstijl en diverse boekprojecten. Natuurlijk delen we een progressief wereldbeeld en de wens om een maatschappelijke bijdrage te leveren – wij doen dat vanuit de verbeelding.

Esther Boukema & Philippe McIntyre

Met haar organisatie De smaak te Pakken is Esther een geweldige pleitbezorger voor goede (‘ervaringsgerichte’) voedelseducatie. Haar vaste fotograaf Philippe McIntyre maakt als sinds de jaren zeventig prachtig, poëtisch werk. We putten graag en vaak uit zijn beeldarchief: voor hetkind-magazine, het Iona-jaarverslag 2015 en De Helling. Voor zowel Esther als Philippe ontwierpen we een site. Actueel is het samenwerkingsproject ‘Beeldkoffers’, voor mensen met dementie – binnenkort start de pilotfase.

Drukkerij De Raddraaier

Met Jochem, Cia en het team van drukkerij Raddraaier werken we al vele jaren: deze geëngageerde drukkers (hun naam stamt uit de kraak-tijd) leveren ook nog eens kwaliteitswerk en persoonlijke begeleiding. Wat is er plezieriger dan op de fiets naar de Pijp om een nieuw project door te nemen? Mooie boeken, affiches en tijdschriften waren het gevolg. En nu ook: pakpapier!

Donald Trump

Hij kent ons niet, maar voor ons werkt Donald als een goede partner of vriend: iemand die je eraan herinnert wat er belangrijk is in het leven en in de maatschappij. Let’s carry on the good work!

Studio September

Nee, het zijn niet enkele bebrilde mannen, daar bij het Utrechtse internetbureau Studio September. Zo is onze eigen site (die je nu bekijkt) gebouwd door Jori en begeleid door Rowan. Inmiddels hebben we samen tientallen webprojecten gedaan. September denkt dikwijls al vanaf de start mee, zodat  ontwerp-ideeën en technische mogelijkheden optimaal samenkomen. Hun  gevoel voor esthetiek waarderen we zeer, en waar wij ons graag inhoudelijk opstellen, vullen ze ons aan door voorop te willen lopen in internetontwikkelingen.

Bob, Nina, Jochem, Saskia, Katja, Annemoon, Jip, enz

Geregeld betrekken we talentvolle oud-studenten van Albert bij onze opdrachten. Zoals Bob Mollema en Saskia Janssen (in hetkind-magazine). En Nina Mathijsen, Jochem Coenen, Katja Fred, Annemoon van Steen, Jip Brantjes en vele anderen.

Felix Erkelens & Uitgeverij Juwelenschip

Al vele jaren. Felix is méér dan een opdrachtgever: een gelijkgestemde uitgever voor wiens boeken we telkens een passend en verrassend uiterlijk vinden. Altijd na goede gesprekken over de inhoud. Natuurlijk ontwierpen we ook de site van zijn uitgeverij. En we denken met elkaar mee bij alle ontwikkelingen in het boekenvak en op het persoonlijk vlak.

Sikko Cleveringa & Cal-xl

CAL-XL staat voor Community Arts Lab: het landelijk laboratorium voor kunst en samenleving. Sikko is als oprichter een onvermoeibare promotor van het productieklimaat voor de community arts.  In nederland en inmiddels ook daarbuiten. Voor en met hem gaven we de organisatie een gezicht en nu ondersteunen we in diverse projecten.