Internationaal platform voor visuele journalistiek

Drawing the Times

Drawing the Times is een internationaal platform voor getekende journalistiek, opgezet vanuit Nederland met bijdragen van tekenaars uit meer dan 25 landen. ‘Local stories for a global audience’: via de diverse persoonlijke stijlen van de tekenaars-verslaggevers komen thema’s als feminisme en klimaatverandering indringend binnen bij de kijker-lezer. Dat is de ambitie van Drawing the Times.

Lees meer over de achtergrond van DtT

In dit project hebben we oprichter Eva Hilhorst ondersteund bij de ontwikkeling en uitbouw van het online platform. Van subsidie-aanvraag tot aan de gerealiseerde site. Zowel inhoudelijk als visueel en qua techniek. Sinds de live-gang eind 2015 krijgt het project veel positieve publiciteit, van onder andere het NRC, de VPRO-gids en de vakpers. Inmiddels zit het project in de vervolgfase, waarin we op zoek gaan naar een financieel model dat toekomstbestendig is. Ook heeft het site-ontwerp een verbeterslag ondergaan op basis van de ervaringen in het eerste jaar.

Drawing the Times is een kernproject voor onze studio, vanwege het maatschappelijk engagement, de reikwijdte en het medium illustratie. Dat sluit aan bij het eigen tekenwerk van Mark en Albert. Albert intoduceerde Eva als docent bij HKU-illustratie. Inmiddels hebben diverse studenten een DTT-verhaal getekend.

 

drawing-the-times-logo-03-puntjes-boventitel

DtT & HvB

Vanaf medio 2018 is Drawing the Times lid van Het Huis van Betekenis, het door ons geïniteerde podium voor verhalende tekencultuur. Vanuit het Huis organiseren we met Eva worshops en evenementen rondom getekende journalistiek. Zie ook de site van Het Huis van Betekenis.

DTT op DDW

Onder de vlag van ‘Drawing the Times’ organiseerden wij een podium voor getekende verhalen voor de Dutch Design Week 2017. In twee stands op hoofdlocatie Het Klokgebouw zie je getekende reportages uit de hele wereld en ontmoet je een team van illustratoren dat dagelijks getekend verslag doet van DDW.

 

Daarnaast maakten we een bijzondere, volledig getekende krant die tijdens de week gratis wordt verspreidt in een oplage van 10.000 stuks, met dank aan het Eindhovens Dagblad. We werken hierbij samen met Eva Hilhorst en Merel Barends van drawingthetimes.com, tekenaar-ontwerper Sanne Dijkstra en zo’n veertig jonge tekenaars, waaronder veel oud-studenten van Albert.

 

Met dit project krijgt getekende communicatie voor het eerst een prominente plek tijdens DDW. Ook voor onszelf is het een speciaal project: we keren terug naar Eindhoven waar we eind jaren tachtig aan de Design Academy de basis legden voor onze gezamenlijke ontwerppraktijk.

De conceptfase: schetsen en discussiëren. We zochten een opvallende stijl en een heldere navigatie, waarbij ieder artikel maximaal tot zijn recht komt.

Na een heldere introductie krijgt ieder artikel ruim baan. De tekenaar kiest of het verhaal horizontaal of verticaal doorlopen wordt. De redactie organiseert 'Specials' die meerdere actuele artikelen bundelen, zoals 'feminisme' en 'klimaatverandering'.

25 november 2015: lancering in het Persmuseum Amsterdam, met veel media-aandacht.

Begin 2017: herontwerp

Bekijk & lees alle verhalen op www.drawingthetimes.com >

Een verbeterd ontwerp met o.a. meer aandacht voor actuele artikelen en de mogelijkheid om DTT te steunen of samen te werken.