Actueel

Nieuwe fase, nieuwe website

Eind maart nam Maarten afscheid, na zes jaar bij ons gewerkt te hebben. Hij kwam bij ons na de kunstacademie. Nu neemt hij een nieuwe stap en wordt webontwerper bij Pixelpillow, het bedrijf van oud-stagiair Gertjan de Jong in Zwolle. Wij gaan met Maarten & Pixelpillow samenwerken.
 
Hiermee begint voor ons een nieuwe fase, waarin we onze ervaring en affiniteiten meer centraal stellen. Als je rondstruint op deze nieuwe site zie je dat vanzelf: aandacht voor Albert’s docentschap op de HKU en zijn ‘vogelvrije’ werk, en voor de praktijk als beeldend kunstenaar die Mark de laatste jaren heeft opgebouwd. Spil daarbij blijft ons partnerschap met maatschappelijk betrokken opdrachtgevers en de creatieven om ons heen.

(de tekening van ons als action-figures is van Maarten!)

Live drawing: Albert tekent een uniek symposium

Unfolding Human Potential

Tijdens het tweedaagse symposium ‘Unfolding Human Potential’ spraken onderwijsbetrokkenen uit de hele wereld over de fundamenten van goed onderwijs. Albert was erbij en tekende live een verslag van alle sessies, waarin telkens een andere vraag (of urgentie) centraal stond:

1• How do we perceive children’s well-being as they grow up andtake responsibility, and what qualities of interactions are important to guide the development of children?

2• What does it ask from professionals in educationto guide our children’s development within educational institutions and how should they prepare professionally for this? How do they perceive their responsibility?

3• How should we, starting from the assumptions we have formulated earlier with regard to the quality of interaction that is needed in the school and about what is asked of professionals, understand the school as an organisation, and how should we perceive educational leadership?

(meer…)

Sinds 1 januari 2017 hebben we een nieuwe Utrechtse studio

Wij zijn verhuisd

Onze mooie Utrechtse studio aan de Kerkstraat werd na vijf jaar een te grote jas. Daarom verhuisden wij naar een nieuwe locatie, een oud pakhuis aan de rand van de Wittevrouwensingel naast het Griftpark.

Hooghiemstraplein 15, 3514 AX Utrecht.
Je bent van harte welkom!

Let op: onze vaste telefoon is vervallen.
Dus bel vanaf nu met Albert (06 11 00 36 28) of Mark (06 54 62 55 35).

img_8141-verhuis-590kopie

Schilder-tekenweek in de Pyreneeën

Verras jezelf

Voor de tweede maal organiseren kunstenaars Loet de Wolf en Mark Schalken een schilder-tekenweek op Les Gavatxes in de Spaanse Oostelijke Pyreneeën. Landgoed Les Gavatxes is de afgelopen vijftien jaar prachtig herbouwd door Loet (vroeger architect) en zijn vrouw Corrie.

Voor jou?
We organiseren de workshop voor iedereen die – net als wijzelf – zijn creativiteit de ruimte wil geven en daarvoor af en toe wil ‘bijtanken’. Een week lang creëeren we in een stimulerende omgeving. We houden van diversiteit. Vorig jaar liep de leeftijd uiteen van 20 tot 75 jaar. Sommige mensen wisten bij de start wat ze wilden gaan maken. Anderen wilden voor het eerst in hun leven iets met schilderen doen. Wij hebben als begeleiders geen programma met vaste opdrachten, maar kijken individueel wat jij nodig hebt. Dus je bent vrij om je invallen te volgen, gesteund door ons, maar natuurlijk ook door de prachtige natuur, de groep en het lekkere eten & drinken.

Het dagprogramma:
Als je wilt, doe je mee met de ochtendmeditatie. Daarna ontbijten we met zijn allen onder de grote boom op het terras. Na een verrassende opwarmoefening ga je aan de slag, op een plek naar jouw keuze: in het atelier of in de natuur. Wij zijn beschikbaar voor advies of tips. We zorgen voor thee en koffie en natuurlijk voor alle materialen die je nodig hebt. Dan is het tijd voor lunch en ligt de middag open. Je kunt wandelen of zwemmen in de nabije rivier, lezen of luieren. Als je ’s ochtends lekker bezig was, kun je natuurlijk ook doorwerken. Meestal komen we aan eind van de middag samen om elkaars werk en ervaring te delen, dat geeft inspiratie voor de volgende dag. Daarna het avondeten: heerlijk Spaans en vegetarisch. Op de slotdag organiseren we een expositie van ieders mooiste werk en nodigen we buurtbewoners uit. Zo krijg je een mooie terugblik en creeëren we een feestelijk afscheid.

Timna: ‘Ik heb genoten van de workshop vorig jaar. Het was erg stimulerend voor mijn schilderwerk en ik heb verrassende nieuwe stappen gezet. De week gaf me de energie om door te gaan en mijn creatieve kant te blijven ontwikkelen. Dit jaar kom ik weer.’

Praktisch:
Datum: zondag 18 t/m zaterdag 24 juni 2017 onder leiding van Loet de Wolf en Mark Schalken.
Kosten: € 490 inclusief basismateriaal, logies en volpension.
Je verblijf: er zijn twee comfortabele appartementen en enkele vrolijke cabanes (houten huisjes), of je zoekt een mooie plekje voor je tent.
De reis: je komt er met de auto of het vliegtuig, en sinds kort ook met de TGV via Figueres: ’s ochtends in Nederland vertrekken is ’s avonds bij Les Gavatxes aankomen.
Natuurlijk kun je op diverse manieren de week verlengen: op het landgoed, of bergwandelen, naar het strand of naar Barcelona.

Lees meer over Les Gavatxes
Over Mark
Over Loet

Interesse of vragen?
Bel: 06-54625535 (Mark)
Of mail nu mark@de-ruimte-ontwerpers.nl

We houden de groep graag klein, dus laat van je horen voordat het vol is!

 

Zie de week van vorig jaar in vogelvlucht:

 

 

Speelse actie tijdens Atelierroute Utrecht 2016

Re-shirt je t-shirt!

Tijdens de atelierroute Utrecht 2016 openden wij onze studiodeuren voor de Re-shirt sessies: ‘Verknip je oude shirts en maak er unieke nieuwe exemplaren van’. Mensen kwamen langs en grepen hun kans om mee te doen aan dit initiatief. Zo ontstonden tientallen prachtige persoonlijke Re-shirts.

Re-shirt was een initiatief van De Ruimte met Atelier Maskerade, Buro Opaal en Buro Brouns.

re-shirt-beeld-nieuwsbrief-143105

Oktober 2016: Albert, Mark en Rob aan de persen

Co-creatie voor hetkind-magazine

Het thema van het vijfde magazine – Spel – was een uitdaging voor ons als ontwerpers. We wendden we ons tot het Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Samen met hoofdredacteur Rob van de Poel maakten we daar met houten letters op oude handpersen de koppen en beeldende elementen die (samen met inkttekeningen van Mark) hun weg vonden naar het magazine.

(meer…)