Ontwerper, beeldend kunstenaar

Mark Schalken

Read about Mark Schalken in English

Mark Schalken (1967) is a graphic designer and a visual artist. With Albert Hennipman he founded studio de Ruimte ontwerpers in 1998. They specialise in communication design with a focus on society, culture and education. For them, design is about dialogue and imagination.
Schalken studied industrial design in Eindhoven, graphic design in Breda, and cultural studies at the University of Amsterdam (UvA) in the nineteens. Since then, he works in Amsterdam and lives with his husband, singer-translator Ron Mesland.
He taught on theory and history of graphic design at the art academy st. Joost in Breda. He wrote some essays about design and art and gives lectures, also in English.
In his art practise he combines photography, drawing an spatial work. He examines the multiple relations between the individual and his social/physical environmen, and between the body and the spiritual. He often starts from his own body or biography.
In 2014 he published ’Polderlichaam’ (‘Polder Body’), a photobook about a boyhood in the Low Countries – the place were he grew up. A beautiful and ambitious book, according to Colin Pantall. (See & read more in English)
A new step in his work is the Amsterdam air house, a small building made from Amsterdam wood, meant for intensifing the senses. Both inspired by the DIY-movement and the eastern traditions of Japanes teahouses and Tibetan Hava Khana.
In his youth, he wanted to become a cartoonist.  Recently he picked up again the habit and art of drawing from the imagination with ink on paper: the ‘Inkwork’-series.

 

Ik zweef tussen ontwerpen en beeldende kunst. Grafisch ontwerpen is het ambacht dat ik inmiddels 20 jaar beoefen. Samen met Albert. Mijn blik is redactioneel, sterk inhoudelijk. Ik ken de verhalende kracht van goede beeldredactie en houd van typografische verfijning. Bij nieuwe ontmoetingen met mensen – voor een  nieuw project – leef me in, maar kijk ook met een frisse blik. Ik zoek de eigenheid en het contact met een groter publiek.

Dit alles geldt grosso modo ook voor mijn ‘vrije’ werk. Maar daarbij is het tempo trager, de thematiek persoonlijk en het eindresultaat ongewis. De verantwoording die je als ontwerper dient te kunnen geven, heeft niet langer de overhand. Er zijn simpelweg zaken die naar buiten willen. Daarnaast wordt ik ook als kunstenaar gevraagd: voor een gast-kunstenaarschap, een lezing of een beeldend project.

Geboren in 1967 in Den Haag, groeide ik op in de Noordoostpolder, en studeerde industriële vormgeving in Eindhoven – waar Albert en ik elkaar leerden kennen. Aansluitend studeerde ik grafisch ontwerpen aan de kunstacademie in Breda en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ik woon sindsdien in Amsterdam, inmiddels al vele jaren met mijn man, zanger-vertaler Ron Mesland.

Met Albert werkte ik kort bij Sdu-Tappan, de voormalige Staatsdrukkerij, voordat we in 1998 voor onszelf begonnen. Vijf jaar lang doceerde ik theorie & geschiedenis van grafisch ontwerpen aan de kunstacademie in Breda. Het is waardevol om na te denken over je vak en je ideeën te kunnen delen in lezingen en essays.

To live a creative life, we must lose our fear of being wrong.
Dat zou het motto kunnen zijn van de laatste jaren, waarin ik met veel onderwerpen en media tegelijk bezig ben.

In 2013 ­publiceerde ik ‘Wat speelt er?’: een beeldverslag van mijn gastkunstenaarschap bij klooster Zin.

Voorjaar 2014 was ik een van de kunstenaars van ‘Boeddha in de Linie’. (‘Verbeelding als open ontmoeting en ongewis proces, op papier en in levende lijve.’ Zo schetst organisator en journalist Joop Hoek mijn thematiek.)

Najaar 2014 presenteerde ik mijn fotoboek ‘Polderlichaam’, het jaar daarop als installatie te zien op Fotofestival Naarden. Het vervolgproject over mijn ouders loopt sinds 2015: ‘Het behouden huis’.

Een compleet nieuwe stap vormt de ontwikkeling van het ‘Luchthuis’: een architectonische ruimte voor inkeer en uitkijk. In de loop van 2017 presenteer ik een eerste model, samen met meubelmaker Rien de Vos.

De basis van mijn verbeelding ligt ongetwijfeld in het urenlange tekenwerk uit mijn jeugd, in de vorm van komische strips. Die eenvoud van papier & inkt heb ik eind 2016 weer opgepakt in de vorm van series inkttekeningen.

Nu mijn ontwerppraktijk in toenemende mate verweven raakt met een autonome praktijk, is het spannend om te zien waar dat heen gaat. Het is ook verbazingwekkend en stemt tot dankbaarheid. Ik hoop de mij toebedeelde verbeeldingskracht nog met veel mensen te delen.

mark@de-ruimte-ontwerpers.nl
06 54625535

Studio: De 1800 Roeden
Joris van den Berghweg 101 (hal B oost, 0.06)
1067 HP Amsterdam > Kaart