Installaties aan de Lek

Boeddha in de Linie

Mark: Langs de rivier de Lek, nabij Culemborg, ligt het fort Werk aan het Spoel. In het vroege voorjaar van 2014 reisde ik af naar deze plek om twee weken te werken vanuit een bomvrije bunker. Kunstenaars Leen Kaldenberg, Airco Caravan en Raoul Deleo waren me voorgegaan. Alle vier laten we ons inspireren door het boeddhisme. Welke rol speelt dat boeddhisme in ieders kunstpraktijk? Wat is de invloed van zo’n ruige omgeving? Dat vroegen de organisatoren van het vriendelijke experiment Boeddha in de Linie zich af: Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Hoek.

Mijn vertrekpunt was de locatie: de architectuur en de natuur, het dag- en nachtritme. Naast papier en tekenmateriaal, meegenomen uit Amsterdam, zocht ik een lokaal materiaal. Het werden wilgentenen: soepel en nukkig, krachtig en kwetsbaar. De eerste dag haalde ik grote bundels bij een naburige wilgenkwekerij. Zo onstonden er uiteenlopende installaties die voor twee weken het fort herschiepen.

Een expositie met al het gemaakte werk opende de maand erop in Kunstfort Asperen.

Film & documentaire

Regisseur Emil van Zuylen maakte een korte film over de acties en installaties.

.

Voor de Boeddhistische Omroep maakte hij tevens de lange documentaire ‘Boeddha in de Linie’. Vanaf 35:30 is het gedeelte over mijn werk te zien.