Performance & installatie bij PuntWG

Wees mijn vriend

Mark: De media doordrenken ons met een continue stroom beelden van mensen en lichamen. Als ontwerpers gebruiken we ze dagelijks. Hoe is het om mensbeelden in dialoog en op een spontane, fysieke manier  te creëren? Vanuit die vraag ontstond deze schilder-performance van twee weken, met als resultaat een installatie van levensgrote inktportretten.

1010773_katern-1_spreads_pagina_02

Als artist-in-residence bij PuntWG kon ik dit project realiseren. De kunstruimte ligt temidden van het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis-terrein. In de jaren tachtig gekraakt door jonge kunstenaars en inmiddels bedaagder van atmosfeer, maar in de zomer van 2010 van een paradijselijke schoonheid. De oude ziekenhuiszaal is licht en ruim genoeg om open te staan voor kunstenaars die ter plekke werk maken om dat aan het eind van het verblijf te presenteren.

1010773_katern-1_spreads_pagina_05

Met inkt en brede kwasten maakte ik lichaamsafdrukken en contourtekeningen op rollen kamerschermpapier. Papier en inkt zijn me vertrouwd als ontwerper maar hier ging het om iets anders, om lijfelijk werken met inkt. Ik startte met mijn eigen lichaam.

Na enkele dagen nodigde ik mensen uit om model te liggen. Hij of zij was hier allereerst grondstof voor een contourtekening, onderdeel van een zowel creatief als seriematig proces. Natuurlijk ontmoette ik hem of haar telkens ook als levend persoon. Konden de tekeningen portretten opleveren en hoe werkten ze als groep? Aan lijnen in de ruimte hing ik de tekeningen op en onmiddellijk gingen ze relaties aan. De zachtjes wapperende inktwezens namen bezit van PuntWG. Na twee weken, op zondag 28 juni, flaneerde het publiek door een papieren lichaamsdoolhof.

 

1010773_katern-1_spreads_pagina_13

Performance en installatie droegen de titel Wees mijn vriend. Improvisatie en intimiteit bleken de thema’s te zijn. Terugkijkend, waren deze twee weken een proeve van een natuurlijk, creatief leven.

Met dank aan:
Theo Peters, Caroline Schröder en Anet van de Elzen (PuntWG) en alle vrienden die model wilden liggen: Ron, Wiel, Ami, Bob & Frank, Maarten, Teun & Silver, Frank & Odile, Albert, Robbert & Carline, Timna, Caroline & mijn ouders.

Publicatie: ‘Aangeraakt’

Een publicatie die je op een bijzondere wijze deelgenoot maakt van het proces en de eindresultaten. Hij bestaat uit vier katernen gebonden in een kartonnen omslag.

  • Groot formaat: 26 x 26 cm.
  • Oplage slechts 30 stuks
  • Bestel nu voor € 25
> Direct bestellen in onze winkel 

Zie het project en het boek in vogelvlucht: