Speels en lichtvoetig ontwerpen voor onderwijs met antroposofische grondslag

Dit is de Vrijeschool!

‘Het onderwijs en de gebouwen zijn prachtig en doordacht, maar laten we eerlijk zijn: de communicatie ziet er niet uit.’  Met die woorden benaderde fotograaf en uitgever Hapé Smeele ons voor het eerste boekje: Wat is de vrijeschool?

Hapé volgde van dichtbij zijn zoon Ischa bij het doorlopen van de vrijeschool in Hilversum. Met het beeldmateriaal vatte hij het plan op om een boekje voor ouders en leerlingen samen te stellen waarin de vrijeschool op eigen wijze in tekst en beeld wordt voorgesteld. Jet Nijhuis maakte daarop teksten. Albert ging met de vormgeving aan de slag. Niet alleen op de computer, maar ook met krijt, verf en papier om de geest van het onderwijs ook fysiek in het ontwerp te integreren. Na het boekje volgde een aantal websites voor opleidingen en in 2017 verscheen het boek Kleur in de klas.

Door deze projecten van Hapé, Jet en Albert krijgt de vrijeschool in de presentatie een steeds mooiere blos op de wangen. Ouders en leerlingen weten de weg naar de opleidingen beter te vinden en de tradities van het vrijeschool-onderwijs worden mooi gedocumenteerd en doorgegeven aan volgende generaties.

Een klein boekje met een groot hart

Wat is de vrijeschool?

Hét kijkje in de keuken van de vrijeschool. Speels, lichtvoetig en informatief. Met foto’s van Hapé Smeele en gegoten in een klein intiem boekje – met naald en draad gebonden.

Campagne voor aankomende docenten

Next level

Alle vervolgopleidingen voor docenten aan de vrije school kampten met sterk afnemende belangstelling van kandidaat-studenten. Hapé bedacht met Albert een campagne met de titel Next Level waarin alle opleidingen een website kregen met veel informatie en beelden bij de verschillende opleidingen.